Visie

VISIE

Het kind de ruimte geven tot ontwikkeling, om vanuit zijn of haar eigen kracht de "eigen ik" te ontwikkelen. Door de kinderen de ruimte te geven voor hun ontwikkeling door middel van; Behoefte gerichte opvoeding, communicatie, creativiteit, geborgen- en verbondenheid. Kunnen wij samen met de kinderen hun "eigen ik" ontdekken.

MISSIE

Onze missie is om samen met elkaar de kinderen de ruimte te geven om te groeien naar henzelf.

Hoe is onze visie tot stand gekomen?

Als kinderdagverblijf gaan wij uit van de basis opvoeddoelen van Rikse Walraven.

Deze doelen zijn;

  • Het kind voelt zich emotioneel veilig
  • Het kind ontwikkeld persoonlijke competentie
  • Het kind ontwikkeld sociale competentie
  • Het kind maakt zich normen en waarden eigen.

Daarnaast hebben wij ons laten inspireren door verschillende pedagogen, wij hebben hun beste standpunten samengebracht tot onze eigen visie. Deze pedagogen zijn; Emmi Pikler, Loris Mallaguzzi en Rudolf Steiner. Alle drie de pedagogen hebben een andere kijk op opvoeden, maar wij hebben het beste van hun ideeën samengevoegd.

  • Behoeftes gerichte opvoeding
  • Ontdek het zelf
  • Kinderen zien en gezien worden
  • Flexibiliteit
  • Buiten naar binnen halen
  • Opvoeding afgestemd op het kind
  • Creativiteit staat centraal
  • Sociale samenhang
  • Geborgenheid
  • Een kind heeft 100 talen
  • Documentatie

Pedagogisch beleid 

BEHOEFTESGERICHTE OPVOEDING

Door de kinderen behoeftes gerichte opvoeding te geven kunnen de kinderen zich op hun eigen manier ontwikkelen. "Behoeftes-gerichte opvoeding" houd in dat wij de kinderen aanbieden wat ze nodig hebben. Zo stimuleren we ieder kind individueel om te ontwikkelen.

ONTDEK HET ZELF

Kinderen zoeken antwoorden en verklaringen op hun eigen manier. Ze onderzoeken hun eigen vermoedens. Kinderen leren hierbij van zichzelf en van elkaar. Vaak worden er ervaringen en ideeën uitgewisseld. Dit samen experimenteren en doen draagt bij aan het ontdekken en begrijpen van de wereld om hun heen.

De kinderen krijgen dan ook de ruimte om te kunnen experimenteren. Het werken in kleine groepjes zorgt voor optimale uitwisselingen tussen leeftijdsgenootjes van ideeën en ervaringen.

Het draait niet om het resultaat van de activiteit, maar om de voorafgaande processen.

Kinderen leren juist door te scheppen, te onderzoeken wat het materiaal betekent, het verwerven van nieuwe technieken en inzichten zodat kinderen zicht steeds beter kunnen uitdrukken. Het gebruik van beeldende talen stimuleert de creativiteit, maar doet ook een beroep op de cognitie.

KINDEREN ZIEN EN GEZIEN WORDEN

Met het toevoegen van het punt zien en gezien worden hopen wij dat de kinderen hun gevoelens kunnen uiten, en hier mee leren omgaan. Je gezien voelen is erg belangrijk, we zullen dan altijd luisteren naar ideeën en verhalen, en als er even geen tijd voor is laten we het kind duidelijk weten dat we hem of haar gehoord hebben en erg benieuwd zijn, maar er straks even op terug komen.

FLEXIBILITEIT

Flexibiliteit is een belangrijk punt binnen een kinderdagverblijf. We passen ons zoveel mogelijk aan, aan de kinderen. Hierdoor blijven de kinderen geintreseerd en geprikkeld. En ontwikkelen ze zich beter. Plezier is belangrijk, door als pedagogisch medewerker mee te bewegen met de groep kinderen houd je vaak het plezier en vrolijke sfeer in de groep vast. Er kan zeker niet altijd aan alle wensen van de kinderen voldaan worden, maar het doel zal altijd zijn om ons flexibel op te stellen en ook zo te handelen.

BUITEN NAAR BINNEN HALEN

De natuur om de kinderen heen is ontzettend belangrijk. Dit doen wij door buiten naar binnen te halen; dit houd in dat we activiteiten, ruimtes en de sfeer aan passen aan wat er om ons heen gebeurd. Een paar voorbeelden zijn; de jaartafels, knutselen met de materialen, liedjes die bij het weer passen, de jaarfeesten en de aankleding van de ruimte (denk aan kleur tinten en versieringen.) Hierdoor betrekken we kinderen veel bij de natuur. De natuur geeft veel prikkels en uitdagingen voor het ontwikkelen van een kind, dit is belangrijk.

OPVOEDING AFGESTEMD OP HET KIND

Ieder kind is anders, en heeft een andere opvoeding en stimulans nodig. Dit begrijpen wij zeer goed en behandelen ieder kind als een eigen individueel. Er wordt bij de groei en de ontwikkeling nooit naar de hele groep gelijk gekeken. Wij passen ons handelen altijd aan naar de benodigdheden en wensen van het kind. Hierdoor kunnen wij de kinderen beter simuleren in hun ontwikkeling. Dit is dan op hun eigen tempo, waardoor zij beter hun 'eigen ik' kunnen gaan ontwikkelen.

CREATIVITEIT STAAT CENTRAAL

Laat een kind lekker ontdekken, verzinnen en ontwikkelen. Dit doen wij door de kinderen veel met creativiteit bezig te houden. Er wordt genoeg ruimte gegeven om hun creativiteit te ontwikkelen, te gebruiken en te laten zien. Kinderen barsten van de creativiteit. En dit zie in hun werkjes. Er wordt veel ruimte gegeven aan de kinderen als het om creativiteit gaat, er wordt gewerkt in kleine groepjes, waardoor al de kinderen hun ideeën kwijt kunnen en gehoord zullen worden. Ook wordt er met open materiaal gespeeld; zoals lege flessen, kurken en kastanjes. Dit stimuleert hun kracht tot bedenken en ontwikkelen.

SOCIALE SAMENHANG

Wij vinden de sociale samenhang erg belangrijk binnen ons kinderdag verblijf. Zo zullen wij altijd naar de kinderen luisteren, en de kinderen ook stimuleren om naar elkaar te luisteren. Doordat de kinderen vaak in kleine groepjes met elkaar werken is er veel ruimte om goed en leuk elkaar te leren kennen en met elkaar te spelen. Ook door de pedagogisch medewerker wordt er goed gekeken naar de sociale samenhang. Dit stimuleren wij ten alle tijden op een positieve manier.

GEBORGENHEID

Dat de kinderen zich veilig en geborgen voelen staat voorop. Als een kind zich geborgen voelt kan hij of zij zich beter laten zien, en van zich laten horen. Een kind voelt zich vrijer en fijner op zijn plek. Dit vinden wij belangrijk.

EEN KIND HEEFT 100 TALEN

Het kind bestaat uit honderd
Het kind heeft honderd talen, honderd handen, honderd gedachten, honderd manieren van denken, spelen en praten
Honderd alsmaar honderd.. manieren van luisteren, verbazen, liefhebben
Honderd vreugdes om te zingen en te begrijpen
Honderd werelden om te ontdekken
Honderd werelden om uit te vinden
Honderd werelden om te dromen
Het kind heeft honderd talen (en nog eens honderd honderd honderd) maar ze stelen er negenennegentig
De school en de cultuur, scheiden het hoofd van het lichaam
Ze zeggen hem: te denken zonder handen, te doen zonder hoofd, te luisteren en niet te praten, te begrijpen zonder vreugde, lief te hebben en zich te verbazen, alleen met Pasen en met Kerstmis
Ze zeggen hem: dat spel en werk, realiteit en fantasie, wetenschap en verbeelding, hemel en aarde, verstand en droom, dingen zijn die niet bij elkaar horen
Kortom, ze zeggen hem.. dat de honderd er niet is
Het kind zegt: Zeker, de honderd is er wel!

Bovenstaand gedicht is geschreven door Loris Malaguzzi. En geeft heel erg duidelijk weer wat wij willen bereiken binnen ons kinderdag verblijf: Het kind alle maar dan ook alle vrijheid te geven om zichzelf, anderen en de wereld om zich heen te ontdekken en te ervaren.

DOCUMENTATIE

Documentatie is een groot deel van ons kinderdagverblijf. We documenteren doormiddel van de werkjes van kinderen. Maar ook doormiddel van observaties en gesprekken. Zo kan een kind, en zijn of haar ouder de groei van het kind zien, aan de werkjes en aan de observaties. Dit is ontzettend leuk om samen met de kinderen naar te kijken. 'Zie je verschil tussen toen en nu?'

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin