Organisatie
Dagindeling
Bij Green Village hebben wij een vaste dagindeling, maar er is uiteraard altijd ruimte om hier van af te wijken als de situatie daarom vraagt; daar zijn we ontzettend flexibel in. Het is dus een aanknopingspunt door de gehele dag, maar geen verplichtingen.
Wij willen graag de ouders verzoeken om de kinderen niet tijdens bepaalde momenten te brengen, dus ziet u dat we de dag aan het openen zijn in de kring, of een liedje aan het zingen zijn voor het fruit, vragen wij u even te wachten totdat wij klaar zijn. Dit zorgt voor rust in de groep.
- 07.30 - 08:30 : Inloop
- 08:30 - 09:00 : Opening van de dag met de kinderen.
- 09:00 - 09:30 : Fruit eten (Verschoon moment)
- 10:00 - 11:30 : Buitenspelen
- 11:30 - 12:30 : We genieten samen van de middag maaltijd
- 12:30 - 13:00 : Naar bed (voor de kinderen die slapen), voor de kinderen die wakker blijven ruimte voor activiteit en vrij spel.
- 15:00 - 15:30 : Drinken en een snack (Verschoon moment)
- 16:00 - 17:00 : vrij spel
- 17:00 - 17:30 : Snack (Laatste verschoon moment)
- 17:30 - 18:30 : Vrij spel
Wij houden uiteraard (vooral voor de allerjongste) zo veel mogelijk rekening met het dagschema van de kinderen. Wij hebben meerdere slaapmomenten, voor de baby's verschillen de tijden uiteraard.
Ook het eet en drink schema (Flesjes en fruithap) wordt nageleefd door de pedagogisch medewerkers. Door goede communicatie tussen ouders en pedagogisch medewerkers zorgen wij gezamelijk voor de optimale dag indeling.
Elke groep heeft meerdere slaapkamers. Zo hebben we genoeg ruimte en kunnen we zoveel mogelijk rekening houden met de dagschema's.
Uren
Wij werken met flexibele uren, dit houd in dat u de tijden bepaald waarin uw kind naar Green Village komt. Deze uren gaan uiteraard in overleg, het moet ten alle tijden haalbaar zijn, hierbij moeten we denken aan groepsgrootte, beschikbaarheid van de pedagogisch medewerkers en kindplaatsen.
Voedselbeleid
Voedselbeleid Green Village
Gezond eten.
Bij Green Village vinden wij het belangrijk om kinderen te stimuleren om gezond en gevarieerd te eten. Ook worden de medewerkers gemotiveerd om gezond te eten en goed voor zichzelf te zorgen. Er wordt van alle pedagogische medewerkers verwacht dat zij het goede voorbeeld geven aan de kinderen. Daarnaast maken we de kinderen bewust van waar het voedsel vandaan komt en eventueel hoe het bereid wordt.S 'ochtends krijgen de kinderen vers fruit en deze wordt aan tafel klaargemaakt voor de kinderen. Op deze manier zien de kinderen het fruit in zijn geheel, voordat het in stukjes is gesneden. De kinderen mogen zelf kiezen wat voor stuk fruit zij willen en mogen daarin ook combineren. Over het algemeen schillen wij de fruitstukken niet, maar dwingen wij de kinderen niet om de schilletjes te eten.
Bij de lunch bieden wij verschillende maaltijden aan. Zo zullen wij de ene week een keer warm eten en de andere week een broodje eten. Wij halen bij de warme maaltijden de groenten uit onze eigen tuin (Zie moestuin). Bij warme maaltijden kunt u denken aan; groente soepen, salades, bijvoorbeeld een keer een pasta of een gekookt eitje bij de lunch. Warme maaltijden kunnen varieren, zodat de kinderen verschillende gerechten aangeboden krijgen. Hier wordt verantwoord naar gekeken, zodat een kind ten alle tijden gezond blijft eten.
We hanteren niet een regel over hoeveel gegeten mag worden, omdat dit voor elk kind anders kan zijn. Wij letten er wél op dat er niet teveel of te weinig gegeten en gedronken wordt.
Wij bieden de kinderen bij Green Village alleen water en thee aan. Water kan een smaakje worden gegeven met fruit en groente (Aardbei, citroen, munt, komkommer enz.) Thee wordt geschonken zonder honing, dit met de rede dat babie's er ontzettend ziek van kunnen worden, en wij het niet nodig vinden om de thee te zoeten. Wij hebben hiervoor gekozen omdat het bij onze visie past, wij bieden graag zo min mogelijk suikers aan.
Helemaal niks zoets? Nee hoor! Er moet uiteraard hier en daar de ruimte zijn voor een uitzondering! Wij zullen het zo gezond mogelijk proberen te houden, maar een water ijsje in de zomer of een paas-eitje met pasen moet kunnen, zolang het maar verantwoord blijft.
Moestuin:
In de tuin hebben wij een moestuintje aangelegd waar we samen met alle groepen voor zorgen. Zo betrekken we het proces van de groei en ontwikkeling van het eten wat op het bordje van de kinderen ligt heel nader de kinderen. Zij kunnen hieraan mee werken en hun eigen groente verbouwen en eten! Ook is het ontzettend leuk om de kinderen de ruimte te geven om in de tuin te werken, wij zijn bij Green Village niet bang voor wat modder. U kunt denken aan : Wortels, frambozen ,komkommer, tomaatjes, aardbeien, munt.
Traktatie:
Wanneer er iemand jarig is of een bijzondere gelegenheid wil delen mag er uiteraard getrakteerd worden. Ook voor de traktaties hanteren wij een gezond beleid. Er zijn heel veel leuke gezonde opties die uw kind kunt trakteren. U kunt bijvoorbeeld denken aan; rozijntjes, een fruitegel of ijsbakjes met fruit, etc. Op internet zijn er heel veel ideeën te vinden en u kunt natuurlijk altijd advies vragen aan onze pedagogische medewerkers.
Allergieën of diëten :
Wanneer een kind allergisch is voor een bepaald product, is dit opgenomen in het kinddossier. De pedagogische medewerkers worden hiervan op de hoogte gesteld en houden hier rekening mee. Het kind krijgt dan eigen beleg waar hun naam op geschreven wordt. Dit wordt apart bewaard, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Ook wordt er op de dagen dat het kind aanwezig is, extra geveegd en gedweild na de eetmomenten, zodat er geen risico's zijn.
Wij staan als team achter ons beleid, maar kunnen ons voorstellen dat ouders soms andere opvattingen hebben. Bepaalde kinderen volgen bepaalde diëten of mogen vanwege geloofsovertuiging bepaalde producten niet eten. Of ouders willen niet dat hun kind in de middag warme maaltijden krijgt. Begrijpelijk! Wij vragen u om dan in gesprek te gaan met de desbetreffende pedagogische medewerkers om samen tot een passende oplossing te komen.